Za covid test Němci zaplatí 3 eura, zbytek uhradí stát

0
486
covid_test
Foto: Pixabay.com

Za rychlý covid test od zdravotníka Němci nově zaplatí tři eura [cca 74 Kč]. Jde spíše o symbolickou spoluúčast než plnou úhradu za otestování. Testy i nadále dotuje stát. V Česku lidé za AG test platí 201 korun, za PCR pak 814 i více korun.

Za profesionální otestování na koronavirus antigenním testem, v Německu známém jako občanský test, tamní lidé od července zaplatí tři eura. Dosud měl každý německý pojištěnec nárok na jeden preventivní a bezplatný test za týden. O změně informoval německý zpravodajský server Tagesschau.

Důvodem pro zavedení spoluúčasti jsou podle spolkového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha [SPD] vysoké náklady, které s sebou taková vládní benevolence do spolkového rozpočtu přináší.

„Pravdou je, že si víc bohužel nemůžeme dovolit v napjaté rozpočtové situaci, která nás čeká na podzim,“ vysvětlil ministr Lauterbach.

Pro zavedení spoluúčasti na takzvaných občanských testech argumentoval tím, že současný testovací koncept stojí spolkovou vládu v průměru jednu miliardu eur měsíčně [cca 24,75 mld. kč]. Byť i dodal, že by v bezplatných občanských testech pro všechny rád pokračoval.

Testy budou mít dle něj nadále v plné úhradě, tedy bez jakékoli spoluúčasti, děti do pěti let věku, ženy v prvních třech měsících těhotenství i lidé, kteří se proti covid-19 neočkují ze zdravotních důvodů. Dále za ně nebudou platit ani lidé přicházející na návštěvu do nemocnic nebo sociálních zařízení, třeba domovů s pečovatelskou službou a lidé žijící v domácnosti s covid pozitivní osobou.

Tři eura je jen menší část nákladů za otestování

Kvůli vysokým nákladům na testování německá vláda zvažuje snížit částku, kterou za každé jedno otestování platí odběrovým místům. V plánu má ji ponížit ze současných 11,50 eur [cca 285 Kč] na 9,50 eur [cca 235 Kč]. Přičemž tři eura by zaplatil testovaný. Ze státní kasy by tak šlo nově na jeden test 6,50 euro [cca 161 Kč]. Nicméně i přes úsporné opatření ministr Lauterbach upozornil, že výdaje za testy do konce roku dosáhnou cca 2,7 miliardy eur [cca 66,8 mld. Kč].

„Využívání peněz daňových poplatníků bude nyní efektivnější. Ne všechno může být dlouhodobě placeno spolkovou vládou, naše možnosti dosáhly svých limitů,” řekl spolkový ministr zdravotnictví.

Současně dodal, že byť není tříeurová spoluúčast na testu nijak dramatická, i tak se zájem o testování v zemi sníží. V praxi se totiž na účet státu lidé testovali i několikrát do týdne. A stát navíc řešil i zneužívání testů ze strany laboratoří, kdy vykazovaly více testovaných osob, než jich skutečně otestovaly.

Za covid test se v Česku platí už od května 2022

Za test na koronavirus si čeští pojištěnci na rozdíl od Němců platí již od letošního května, s výjimkou žádanek k vyšetření od lékaře. Do té doby měli lidé nárok na jeden hrazený PCR test do měsíce. Nyní si lidé za takový test zaplatí 814 korun [614 Kč za test a 200 Kč za odběr, pozn. red.], i více v případě, že si přejí znát výsledek rychleji, například do 24 hodin.

Covid předběhl podzim, s příznaky se k lékaři ale nechodí

Za antigenní test provedený zdravotníkem nebo proškolenou osobou pak činí cena za otestování 201 korun. Částky za odběr a vyhodnocení biologického vzorku v Česku loni v červnu zastropovalo ministerstvo zdravotnictví.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here