i&i Biotech investoval milion eur do inovace pro hemofiliky

0
284
inovace
Patentovaná technologie EnzyPad, která slouží ke stanovení stavu koagulace neboli srážlivosti krve u pacientů s hemofilií. / Foto: Enzyre

Tuzemský i&i Biotech Fund investoval přes jeden milion eur [cca 24,34 mil. Kč] do technologie pro testování srážlivosti krve nizozemské společnosti Enzyre. Inovace umožní hemofilikům domácí samotestování a online přenos dat k lékaři.

O další ze svých investic informoval fond i&i Biotech Fund [i&i Bio] počátkem listopadu. Peníze tentokrát směřují do nizozemské společnosti Enzyre, která vyvíjí ambulantní diagnostickou technologii pro testování srážlivosti krve. Kromě fondu i&i Bio technologii podpořili další zahraniční investoři. Jedním z nich je farmaceutická společnost Takeda. Celkově tak společnost Enzyre pro svůj výzkum a vývoj získala dvanáct milionů eur [cca 293 mil. Kč].

Společnost Enzyre podle jejího výkonného ředitele Guida Maertensa použije získané finanční prostředky na dokončení registrace klinických studií. Peníze půjdou také na zprovoznění výrobní linky a na vývoj nových aplikací své technologie mimo oblast léčby hemofilie A.

i&i Biotech Fund investoval do startupu Nanoligent

„Úspěšné uzavření tohoto kola financování vnímáme jako potvrzení kvality naší technologie. Umožní nám nejen její další rozvoj, ale i posun společnosti Enzyre do další fáze růstu,” řekl Guido Maertens s tím, že si společnost váží silné skupiny nových i stávajících investorů.

K dalším investorům patří Oost NL jakožto vedoucí investor. Dále společnost Demcon Investment a stávající investoři Takeda Ventures a Novalis Biotech.

Diagnostická inovace pro hemofiliky

S hemofilií na světě podle odhadů odborných společností žije kolem 800 000 lidí. Pacienti s hemofilií typu A trpí nedostatečnou funkcí krevního faktoru VIII [FVIII]. Ten je nezbytný pro správnou krevní srážlivost. Lidé s takovou poruchou častěji krvácí. Aktuálně dostupné metody umožňují aktivitu krevního faktoru FVIII změřit pouze ve specializovaných centrech, která musí pacienti pravidelně navštěvovat.

Takovou praxi by mohla změnit právě nová technologie společnosti Enzyre. Její Hemophilia EnzyCard totiž dokáže provést vyšetření v domácím prostředí. Naměřená data se pomocí mobilní aplikace následně přenáší do zdravotnického zařízení k lékaři.

Spin-off z Brna získal peníze na vývoj inhibitorů

„První produkt společnosti Enzyre, Hemophilia EnzyCard, využívá patentovanou technologii EnzyPad ke stanovení stavu koagulace [srážlivosti krve] u pacientů s hemofilií, vzácné genetické poruchy,“ popisuje Martin Kovalčík z i&i Biotech.

Vzhledem k jasně definovaným rizikům spojeným s nadměrným krvácením tak tato diagnostická metoda podle Kovalčíka snižuje pravděpodobnost nežádoucích hospitalizací díky možnosti včasné úpravy léčby. Taková terapie samotného pacienta i podstatně méně zatěžuje, a navíc snižuje náklady daného zdravotnického systému.

i&i Biotech investuje 1,5 mil. USD do vývoje diagnostiky

Kovalčík upozorňuje, že oproti dřívějším investicím do společností s kořeny v České republice a v sousedních zemích, jde v tomto případě o investici mimo oblast střední Evropy. Což považuje za významné. Narůstající síť partnerů podle něj umožní fondu v budoucnu lépe podporovat regionální projekty. Ačkoli fond i&i Bio investoval zatím jen nižší jednotky milionů eur, podpořené společnosti podle jeho zástupců získaly investice a granty za celkem téměř 80 milionů eur [cca 1, 947 mld. Kč].

„Potvrzuje se tak pravidlo, že projekty podpořené tzv. smart-money investorem, jako je i&i Bio, mají větší potenciál získat následné financování,” tvrdí Kovalčík.

O společnosti Enzyre

Společnost Enzyre je spin-offem Radboud University Medical Center v Nizozemsku, který založili Waander van Heerde a Guido Maertens. Společnost vyvíjí diagnostické zařízení, které pacientům umožní posoudit stav jejich koagulace bez ohledu na to, kde se momentálně nacházejí.

Genová terapie je hit, který změní lidstvo

Platforma společnosti Enzyre pracuje pouze s malým objemem krve, ze kterého dokáže s vysokou citlivostí měřit až šestnáct reakcí současně. Technologie nevyžaduje žádnou laboratorní infrastrukturu. Vše pacient provádí doma, na cestách či v rámci intenzivní péče. Což přináší pacientům mnohé výhody. Technologie dokáže předejít krizovým situacím způsobeným změnami stavu koagulace, zároveň pacientům zajistí potřebné pohodlí a umožní, aby si léčbu sami optimalizovali. Platforma je podle zástupců společnosti účinný nástroj, který vede ke snížení počtu návštěv u lékaře, a jako personalizovaný diagnostický nástroj nabízí velkou podporu i v telemedicíně.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here