Covid nezmizel. Nakažených za posledních sedm dní přibylo

0
4016
covid
Foto: Pixabay.com

Počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem stoupl v posledních sedmi dnech v Česku oproti předchozímu týdnu o 15 procent. Počty nakažených zůstávají i tak nízké. Ministerstvo zdravotnictví aktuálně eviduje covid u 1 971 osob.

Za posledních sedm dní podle dat ministerstva nakažených osob přibylo navzdory poklesu množství provedených testů. Naopak dobrá zpráva je, že počty hospitalizovaných a zemřelých s nemocí covid-19 v uplynulém týdnu klesly.

V posledních sedmi dnech přibylo více než 1 900 nakažených. Předešlý týden zdravotníci zaznamenali asi 1 700 nových případů nákazy. V posledním týdnu testovali zhruba 3 300 lidí, což bylo v mezitýdenním srovnání o osm procent méně.

Plně naočkováno proti covidu-19 v Česku zůstává zhruba 6,9 milionu lidí. Asi 4,4 milionu pak dostalo první posilující dávku vakcíny a přes 790 tisíc lidí druhou posilující dávku.

Co říká covid statistika za poslední týdny

Týdenní počty nově nakažených infekcí od poloviny prosince postupně klesaly. I když nyní došlo k přerušení poklesu, počty nových případů v posledním týdnu jsou výrazně nižší než v závěru loňského roku.

„Na přelomu listopadu a prosince bylo loni kolem 6 000 nově zaznamenaných nákaz za týden, a na přelomu září a října dokonce přes 26 000,“ připomíná statistika ministerstva.

Doplněk stravy pomáhá zhojovat otevřené rány i covid

Další dobrá zpráva je, že počty vážných případů nemoci covid-19 a úmrtí lidí s touto nemocí v uplynulých sedmi dnech oproti předchozímu týdnu klesly. Zemřelých bylo za poslední týden podle údajů ministerstva zdravotnictví osmnáct. To je o třetinu méně než v předešlém týdnu. V nemocnicích s covidem podle posledních údajů ke čtvrtku 26. ledna leží 258 osob. Zdravotní stav jedenácti z nich je vážný. Před týdnem počet hospitalizovaných činil 306 osob, těžce nemocných bylo osmnáct z nich.

Od začátku epidemie v březnu 2020 bylo v Česku potvrzeno asi 4,59 milionu případů nákazy koronavirem, včetně těch, kdy se lidé nakazili opakovaně. Za celou dobu epidemie zemřelo 42 301 lidí s covidem-19.

V Česku je nová varianta omikronu bythos

Další zpráva týkající se covidu zní: V Česku se objevila další mezinárodně sledovaná varianta koronaviru subtypu omikron zvaná bythos. Šíří se hlavně v Austrálii. Jinak v Česku dál převažuje koronavirus typu omikron BA.5 a jeho subvarianty. Vyplývá to z týdenní zprávy na webu Státního zdravotního ústavu [SZÚ] za minulý týden.

Vybrané vzorky od pozitivně testovaných vyšetřuje celogenomovou sekvenací Národní referenční laboratoř SZÚ a některé další testují laboratoře. Sekvenace umožňuje přečíst genom konkrétní varianty viru.

„V současnosti sledované mutace ve spike již slouží pouze k potvrzení cirkulace omikronu a nelze usuzovat na přítomnost subvarianty, malý počet zaslaných testů snižuje již tak chabou výpovědní hodnotu,” uvádí ve zprávě SZÚ.

Celkový počet detekovaných sledovaných variant
Varianta Akronym Počet
XBB.1 hipogryf 18
XBB.1.5 kraken 6
XBC 1
XBF bythos 1
CH.1.1 orthrus 4
CH.1.1.1 2

[Zdroj: SZÚ]

Pokud vědci objeví novou variantu koronaviru, zařadí ji mezi takzvaně sledované. Nyní jsou mezi nimi kromě typu XBB.1.5 označovaného kraken také XBF nazývané bythos a CH.1.1 orthrus. Kraken je dominantní v USA, bythos v Austrálii a orthrus na Novém Zélandu.

Od začátku epidemie bylo sekvenací vyšetřeno v ČR přes 56 500 vzorků. Za poslední dva měsíce 498. Největší podíl mezi nimi tvořila varianta BA.5, a to ve 23 procentech vzorků, a její subvarianty BQ.1 v 19 procentech a BF.7.x v 17 procentech vzorků.

I cestující z Číny do Česka už dokládají, že nemají covid

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC] nyní doporučuje testování všech cestujících z Číny, které mají příznaky covidu-19. K zasílání pozitivních vzorků vyzvala i Národní referenční laboratoř SZÚ. Dosud laboratoře vyšetřily dva případy, prokázaly se u nich varianty BF.7 a BA.5.2.1, což odpovídá situaci v Číně.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here