Dnes po poledni [26.1.] se mohou na očkování proti covidu-19 začít registrovat i zdravotníci. Termín očkování většina z nich ale nedostane, protože nejsou vakcíny. První dávku dostalo zhruba 104 tisíc zdravotníků, druhou devět tisíc z nich. 

Centrální rezervační systém očkování proti covidu se prvně zpřístupnil v pátek 15. ledna pro osoby starší 80 let. O tři dny později se měl k rezervací termínu otevřít i zdravotníkům registrovaných v národní databázi, aby existovala kontrola, že se hlásí opravdu jen zdravotníci. Nestalo se tomu tak, a zdravotníci, kteří mají zájem o očkování proti covidu si mohou termíny začít rezervovat od dnešního odpoledne.

Kvůli nedostatku vakcín však termín k očkování zřejmě nedostanou. Farmaceutické společnosti totiž v posledních týdnech ohlašují ponížení objemů dodávek do zemí EU. Pfizer/BioNTech jich doveze zhruba o 40 procent méně v následujících třech týdnech, AstraZeneca, jejíž vakcínu evropská léková agentura [EMA] a EK schválí tento pátek, již avizovala redukci závozů do EU až o 60 procent.

AstraZeneca zkrátí dodávky vakcín do zemí EU o 60 %

Zdravotníci dostali přes 113 tisíc dávek vakcíny

Podle České lékařské komory [ČLK] do 23. ledna 2021 u nás dostalo alespoň jednu dávku vakcíny 104 tisíc zdravotníků. Z toho 66 tisíc zaměstnanců nemocnic a zdravotnické záchranné služby, 38 tisíc ostatních zdravotníků včetně ambulantních lékařů. Ke stejnému datu bylo kompletně dvěma dávkami naočkováno celkem devět tisíc zdravotníků

Vakcínu proti covidu-19 dostalo v Česku celkem více než 207 tisíc osob, podle Očkovací strategie MZ ČR má jít o zdravotníky a seniory starší 80 let [440 tisíc osob]. Vzhledem k šetrnému nakládání s nedostatkovou vakcínou se některá zařízení rozhodnou v případě zbytkové vakcíny oočkovat i zájemce z méně priorizovaných skupin.

Ředitel Feltl je pyšný, že VFN nevylila ani jednu vakcínu

Očkování v Česku nabírá zpoždění

Postupně se mění plány registrace a rezervace termínu očkování pro širší veřejnost, které mělo začít už příští týden. Podle stávajících informací se budou po dokončení vakcinace první rizikové skupiny [senioři 80+ a zdravotníci], která potrvá minimálně do konce března, uvolňovat termíny postupně zřejmě podle priorizovaných skupin v očkovací strategii. Další na řadě budou senioři starší 65 let, chronicky nemocní pacienti, pracovníci kritické infrastruktury. Jako jsou policisté, vojáci, anebo i učitelé. Systém má i po přihlášení rozlišit zájemce s vyšší prioritou, například senior ve věku 70 let dostane termín na očkování dříve než pedagog.

Zájemci o očkování [zdravotníci, lidé 80+] se hlásí na registrace.mzcr.czcrs.uzis.cz nebo telefonní linku 1221. S přihlašováním jim mohou pomoci příbuzní, známí i praktičtí lékaři.

Centrální rezervační systém má dvě části

Rezervace termínu očkování se skládá z registrace a rezervace. V registrační části zájemce vyplní nejprve své telefonní číslo. Na to mu přijde ověřovací PIN kód. Po jeho potvrzení vstoupí do online formuláře. V něm uvede své jméno, příjmení, trvalé bydliště, rodné číslo, číslo a název zdravotní pojišťovny. Vybere i jím preferované místo, kde se chce očkovat.

Rezervační systém očkování zavádí novou SMS s PIN2

Odesláním registračního formuláře zároveň vyjadřuje souhlas s očkováním proti covidu-19. Do druhé fáze rezervace vstupuje registrovaný tehdy, kdy dostane zvací SMS s přístupovým PIN2. Ta je v podstatě i avízem volného termínu v očkovacím místě.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here