Comirnaty je vhodná i pro děti od pěti let, tvrdí výrobci

0
441
vakcina_Comirnaty
Foto: BioNTech

Imunitní reakce po podání vakcíny proti covidu-19 u dětí od pěti do 11 let je srovnatelná s tou u starších ročníků. Uvádí to výrobci vakcíny Comirnaty Pfizer a BioNTech. Děti v tomto věku dostávají třetinovou dávku účinné látky.

První výsledky zhruba půlroční klinické studie očkování dětí ve věku pět až 11 let látkou od Pfizer a BioNTech představili v tiskové zprávě zástupci obou společností. V ní uvádějí, že v nejbližších dnech tak předají žádosti o schválení vakcíny také pro děti v této věkové skupině. A to jak u amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv [FDA], tak u Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA].

Americký FDA plně schválil vakcínu od Pfizer/BioNTech

Imunitní reakce u zmiňované skupiny dětí byla podle firem srovnatelná s tou, kterou látka vyvolala u osob ve věku 16 až 25 let. Ti ale dostávají o něco silnější dávku. Dětem od pěti do 11 let podávali vědci při studii deset mikrogramů účinné látky, starší ročníky se dnes očkují látkou s obsahem 30 mikrogramů léčiva. Vedlejší účinky této snížené dávky jsou dle firem u dětí od pěti let srovnatelné s účinky, jaké má větší dávka u starších osob.

Ve vyjádření firmy odkazují i na částečné výsledky šest měsíců trvající studie, které se účastnilo 4 500 dětí. A to z USA, Finska, Polska a Španělska. Studii na účinnost a bezpečnost mRNA vakcíny pro děti pod 12 let provádí i americká společnost Moderna.

Delta mutace není důvod k úpravě vakcíny od BioNTech

Do studie se zapojilo 4 500 dětí od pěti do 11 let

Šéf firmy Pfizer Albert Bourla uvedl, že vzhledem k rychlému šíření nakažlivější varianty delta vzrostl od letošního července počet nákaz koronavirem u dětí v USA. A to až o 240 procent. To je podle něj jasný důvod k podání žádosti o možnost očkovat i děti od pěti let.

Pravda je, že v USA spolu s tím, jak intenzivně rostly počty nakažených dospělých v průběhu tohoto roku, vzrostl i počet covidem-19 nakažených a hospitalizovaných dětí. Stále však platí, že covid-19 neohrožuje děti a mládež stejně nebezpečně jako dospělé.

Tlak na očkování dětí však sílí. Pfizer a BioNTech se dokonce již chystají zveřejnit výsledky studie účinků své očkovací látky u dětí mezi dvěma až pěti lety. A následně od šesti měsíců do dvou let. Těm by měly být podávány dvě injekce po třech mikrogramech účinné látky. Výsledky mají společnosti zveřejnit ještě do konce letošního roku.

Děti mladší 12 let očkuje Slovensko, Česko vyčkává

Od 9. září se začala vakcína proti covidu-19 podávat dětem od pěti do 11 let na Slovensku. Podle odborníků jde o velmi odvážný krok, protože ani Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA], ani americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] zatím žádnou z vakcín nepovolil k očkování dětí mladších 12 let. Slovenská vláda své rozhodnutí vysvětluje rychle rostoucími počty nově nakažených.

Slovensko očkuje děti od pěti let. Podá i booster dávku

V Izraeli se podle zvláštního povolení tamních úřadů očkují děti mezi pěti až 11 lety od začátku srpna. Avšak pouze ty, kterým hrozí vážnější zdravotní potíže v případě nákazy koronavirem. Izraelské ministerstvo zdravotnictví společnost ubezpečuje, že před podáním vakcíny dítěti mladšímu 12 let nejprve posoudí jeho zdravotní stav lékař.

O zavedení očkování dětí od pěti do 11 let nyní české ministerstvo zdravotnictví neuvažuje. Důvodem je fakt, že ani jedna z podmínečně registrovaných vakcín v zemích EU není doporučena k očkování dětí v tomto věku.

Podle úřadu však může ošetřující lékař rozhodnout o výjimce a vakcínu i u nás podat dítěti mladšímu dvanácti let takzvaně off-label. To znamená mimo systém registrace a na svou odpovědnost. Jde například o vážně nemocné či chronické dětské pacienty ve vysokém riziku těžkého průběhu covidu.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here