Nemocnice omezují neakutní péči i plánované operace

1
1528
nemocnice
Foto: Pixabay.com

I když současná situace v nemocnicích je kvůli covidu-19 podstatně lepší, než byla loni, mnohé nemocnice přistupují k omezení elektivní péče. Některé z nich už začaly odkládat plánované operace.

Počty covidových pacientů v Česku rostou, počty hospitalizovaných na JIP zůstávají ale i nadále přijatelné. Vyplynulo to z jednání vládního centrálního řídicího týmu v minulém týdnu. Pacientů ležících na jednotkách intenzivní péče [JIP] bylo podle ministra Adama Vojtěcha [za ANO] zhruba 250.

„Pokud bychom nebyli očkovaní, tak počet pacientů na JIP může být i 1 300,“ řekl s odkazem na data Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR [ÚZIS].

MZ vyzvalo zaměstnavatele, aby obnovili home office

Upozornil na to, že v plném provozu je i dispečink lůžkové péče. Ten monitoruje volná lůžka v nemocnicích jak pro covidové, tak necovidové pacienty.

„Prozatím nedochází k masivním odkladům elektivní péče. I když zde se situace liší kraj od kraje. Oproti loňsku je ta situace ale podstatně lepší,“ upřesnil ministr.

Situace tento týden je ale o něco jiná. Hospitalizováno s covidem je v Česku už zhruba 2 700 osob. V těžkém stavu se nachází zhruba 400 z nich. Nejhorší epidemická situace je aktuálně na severu Moravy a ve Slezsku. Většina nemocnic tak stejně jako loni omezuje návštěvy a mnohé z nich pak přistupují k omezení elektivní péče a plánovaných operací.

Operace omezuje nemocnice v Jablonci

Aktuálně oznámila omezení plánovaných operací Městská nemocnice v Jablonci nad Nisou. A důvodem je nárůst počtu hospitalizovaných pacientů s covidem, nyní jich má 18. To je vůbec nejvíce v Libereckém kraji a o pět více, než je v největším krajském zdravotnickém zařízení v Liberci.

„Pro standardní pacienty máme jednu stanici na interně a teď budeme otevírat další na lůžkové urologii během dneška, zítřka,” řekl ředitel zařízení v Jablonci Vít Němeček.

Podle něj je nyní nemocnice nucena postupně omezovat plánovanou operativu.

„Zatím se to netýká ortopedie, ale týká se to chirurgie, urologie a ORL. Potřebujeme ten personál na covidových odděleních. […] Omlouváme se za to, ale situace je taková, že jiná možnost není. Litujeme toho, děláme ale, co se dá, abychom zachovali alespoň částečně plánovanou operativu,” řekl Němeček.

Odhadem tak podle něj bude muset zařízení týdně odložit 30 až 40 zákroků. V liberecké nemocnici zatím elektivní péči, ale i v dalších nemocnicích v kraji, omezovat nemusí.

Situace v Trutnově a Hradci Králové

Oblastní nemocnice Trutnov, kterou zřizuje kraj, kvůli sílící epidemii covidu-19 již omezila plánované operace na centrálních operačních sálech.

„Jde zejména o pozastavení velkých plánovaných operací v celkové anestezii. Současně omezujeme provoz rehabilitačního, ortopedického a onkologického oddělení,” uvedl předseda správní rady nemocnice Miroslav Procházka.

Důvodem omezení výkonů je podle něj vznik covidového oddělení, které si vyžádá personální posílení z řad zdravotníků, a také vznik oddělení se sdruženým lůžkovým fondem. Provoz ambulancí v trutnovském zařízení zůstane zachován.

„Omezení operativy se prozatím nedotkne ve větším rozsahu gynekologických výkonů a v plném provozu zůstává porodnice,” upřesnil Procházka.

Na případné omezení výkonů se při růstu nemocných připravují také nemocnice v Jičíně a Dvoře Králové nad Labem. Zatím bez větších omezení pracuje největší krajská nemocnice v Náchodě.

Nemocnice v Náchodě bude dokončena koncem měsíce

Naopak nemocnice v Rychnově nad Kněžnou připravila dalších 20 lůžek pro pacienty s covidem. A nevylučuje, že při jejich zaplňování bude muset omezit plánované operace.

Fakultní nemocnice Hradec Králové oznámila, že při dalším růstu počtu hospitalizovaných taktéž nevylučuje omezení péče.

„S případným otevíráním dalších oddělení pro covidové pacienty bude nutné omezit některé neakutní operační výkony,” uvedl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Péči už omezily nemocnice v Kyjově a Znojmě

Kyjovská nemocnice kvůli rostoucím počtům pacientů s covidem a horšící se epidemické situaci dočasně omezí výkon odkladné péče. Nemocnice to uvedla na svém facebookovém profilu. Opatření se podle nemocnice týká oddělení chirurgie a ORL. A to v rozsahu, který co nejméně naruší běžný chod obou pracovišť. Jde o opatření prozatím na dva týdny, o dalším vývoji rozhodne situace v následujících dnech.

„Omlouváme se našim pacientům, kterých se omezení dotkne a třeba jim odsune plánovaný zákrok na pozdější termín,” uvedla nemocnice.

Plánované operace utlumuje i Nemocnice Znojmo. Brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny omezila neakutní péči na lůžkách, nikoliv však operace. Počet pacientů s nemocí covid-19 se ve Fakultní nemocnici Brno aktuálně přehoupl přes 100. Zatímco v pátek bylo hospitalizovaných přes 92 lidí, nyní je jich 103, řekla mluvčí zařízení Veronika Plachá. Podle ní se zatím neomezuje plánované operativa. Již na začátku listopadu ale nemocnice omezila provoz operačních sálů z 25 na 20. Personál tak pomáhá u covidových pacientů.

Provoz omezila i Dětská nemocnice, která pod Fakultní nemocnici Brno spadá. Lékaři a sestry z ní pomáhají právě v Bohunicích, kde leží nakažení pacienti.

V Praze běží péče bez omezení, alespoň zatím

Nemocniční zařízení v Praze zatím podle dat k 3.11. k omezení plánované péče nepřistoupila. V budoucnu to ale podle jejich mluvčích vyloučit nelze.

„V současné době jsme zatím k omezení neakutní péče nepřikročili. Nicméně covidová situace se bohužel zhoršuje, přibývají nám počty hospitalizovaných pozitivních pacientů s těžším průběhem nemoci. Nelze vyloučit, že v dohledné době budeme muset postupně pozastavovat dlouhodobě plánované operativní výkony,” uvedl například mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice [FTN] Petr Sulek.

Bez omezení se zatím operuje také ve Fakultní nemocnici Bulovka [FNB] a ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady [FNKV]. K omezení plánovaných výkonů a elektivní neakutní péče zatím nepřistoupili ani ve Všeobecné fakultní nemocnici [VFN], ve Fakultní nemocnici v Motole a Ústřední vojenské nemocnici [ÚVN].

Nemocnice v Moravskoslezském kraji již péči omezují

Zhruba čtvrtina lidí, kteří jsou v Česku hospitalizovaní s nemocí covid-19, je aktuálně v Moravskoslezském kraji. Tamějším zařízením kvůli tomu začíná chybět personál, a proto omezují plánovanou péči. Frýdecko-místecká nemocnice se tak znovu obrátila na studenty s žádostí o pomoc.

Stejně tak ostravská městská nemocnice, která už zrušila více než 50 plánovaných operací. A zdravotní výkony redukuje i zařízení v Ostravě-Vítkovicích, patřící do skupiny Agel.

„Začali jsme omezovat rehabilitační plánovanou péči na lůžkách a budeme omezovat rovněž chirurgické operace,” uvedl mluvčí nemocnice Adam Knesl.

Městská nemocnice Ostrava musela opět rozšířit počet stanic pro hospitalizaci pacientů s covidem-19. Kvůli nedostatku personálu tak omezila plánovanou péči.

„Snažili jsme se co nejdéle zajišťovat péči bez omezení plánovaných výkonů. […] Znovu je tady situace, kterou jsme si už nepřáli zažít,” uvedl ředitel zařízení Petr Uhlig.

S podobnými problémy, jaké má ostravská městská nemocnice, se potýkají některá další zařízení v regionu.

„S největší pravděpodobností se bude omezovat plánovaná péče od začátku příštího týdne, pacienty budeme kontaktovat telefonicky a mailem,” uvedla minulý týden mluvčí nemocnice ve Frýdku-Místku Jana Březinová.

Lepší není ani situace v Jihočeském a Zlínském kraji

Jihočeská zařízení taktéž hlásí nárůst pacientů s koronavirem, péči ale zatím zvládají bez omezení standardního provozu. Byť i ty upřednostňují covidové pacienty. Nelze ale vyloučit, že mnohé z nich začnou odkládat některé operace, jak minulý týden uvedla předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová.

„Situace je příznivější než loni na podzim. Ale přesto nám počet hospitalizovaných případů s koronavirem narůstá. Proto zřejmě v příštím týdnu budeme muset omezovat výkony,” uvedla.

Odkladné zákroky se týkají například operací kyčelní endoprotézy nebo výměny kolenního kloubu. Jde o výkony, které nejsou v danou chvíli akutní.

Některé nemocnice ve Zlínském kraji kvůli narůstajícímu počtu pacientů s koronavirem již musely omezit plánované operace. Například v Kroměřížské nemocnici otevřeli třetí standardní covidového oddělení, pro které museli vyčlenit další personál.

„Tento krok už se bohužel neobejde bez odkladu plánované péče,” uvedla mluvčí nemocnice Veronika Slaměnová.

Plánovanou operativu již před několika dny omezila i valašskomeziříčská nemocnice. A stejně tak sousední nemocniční zařízení ve Vsetíně.

–ČTK/RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here