Pražská záchranka slaví výročí i chystá novou dopravní službu

0
497
Prazska_zachranka
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Pražská záchranka slaví 165 let od založení i chystá novou zdravotní dopravní službu. Její posádky zajistí události nižší naléhavosti a uleví záchranářským týmům. Záchranka už se na službě dohodla se zdravotními pojišťovnami.

Avšak zpátky k výročí. V roce 1857 založilo 36 členů Pražský dobrovolný sbor ochranný, který byl přímým předchůdcem Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy [ZZS HMP]. Pražská záchranka tak patří k nejstarším organizacím svého druhu v Evropě.

Při příležitosti 165. výročí svého založení pořádá ZZS HMP v prostorách Nové radnice na Mariánském náměstí výstavu fotografií práce záchranářů v terénu i zázemí na základnách. Fotografie pořídil v posledních letech zdravotnický záchranář Michal Motyčka. Výstava je přístupná veřejnosti až do 31. ledna 2023.

ZZS HMP chystá zdravotní dopravní službu

V uplynulém roce řešili zdravotníci metropolitní záchranné služby rekordních více než 127 500 událostí. Ročně přijmou přes 200 tisíc tísňových volání. Rostoucí trend hlášení pozorují stejně jako ostatní krajské záchranky i letos.

V posledních letech pandemie covid-19 vynaložili zaměstnanci záchranné služby skutečně mimořádné úsilí, za což jim ze srdce děkuji. Zároveň mě velmi těší, že se nám daří záchranku rozvíjet, ať už v oblasti používaného vybavení, nebo elektronizace zdravotnické dokumentace, což zefektivňuje práci,“ říká ředitel ZZS HMP Petr Kolouch.

Aby ZZS HMP snížila zatížení svého provozu, plánuje zřídit v příštím roce vlastní zdravotní dopravní službu. Její posádky zajistí události nižší naléhavosti a uleví tím záchranářským posádkám. Zdravotní dopravní službu chce pražská záchranka zavést zatím do pilotního provozu v prvním pololetí příštího roku. Výjezdové skupiny budou sloužit i jako vlastní záloha pro případné mimořádné události. Počítá se i s podporou kariérního růstu těchto zdravotníků. Ti v budoucnu poslouží jako řidiči ZZS u posádek rychlé zdravotnické pomoci.

Zástupci ZZS HMP upozorňují, že podobně jako v krajích dochází i v hlavním městě k nárůstu zejména událostí nižší naléhavosti. Ty by v ideálním případě neměly řešit specializované posádky záchranářů. Pacienti se ale často nemají, na koho jiného obrátit. Část těchto výjezdů začne v příštím roce řešit právě nově zřizovaná zdravotní dopravní služba.

„Ve výběrových řízeních jsme už přijali část budoucích kolegů, kteří budou jako řidiči-zdravotníci novou službu zajišťovat. Nyní bude probíhat jejich intenzivní výcvik a zároveň vybavování vozů, aby splňovaly veškeré potřebné standardy,“ uvádí Petr Kolouch s tím, že záchranka už se dohodla na penězích se zdravotními pojišťovnami.

Pražská záchranka i modernizuje

ZZS HMP pracuje i na vylepšování svého technického zázemí. Nedávno její vozový park rozšířil například velkokapacitní vůz Fénix nebo sanitka skupiny speciálních činností pro zásahy u událostí s výskytem nebezpečných látek.

Pražská záchranka má speciální sanitku za 4,4 mil. Kč

Záchranná služba pokročila i v elektronizaci zdravotnické dokumentace, elektronického avizování pacientů nemocnicím a dosáhla zavedení systému pro sdílení volné kapacity pražských zdravotnických zařízení, což urychluje umisťování pacientů.

Podle zástupců ZZS HMP v příštím roce záchranná služba posílí spolupráci se soukromými poskytovateli přepravy pacientů neodkladné péče. Na ně ve větší míře deleguje některé typy výjezdů podle platné legislativy.

Podle pražské radní pro oblast zdravotnictví a sociální politiku Mileny Johnové [Praha sobě] v nejbližších dnech započne výstavba nového výjezdového stanoviště ZZS HMP v Argentinské ulici.

„V rámci aktuálně probíhající architektonické soutěže o návrh podoby nové administrativní budovy v Praze 9 čekáme na nabídky do 17. února 2023,“ uvedla radní.

Praha kvůli uprchlíkům nezvládá udržet sociální služby

Nyní zdravotníci ZZS HMP k pacientům vyrážejí v Praze z dvaadvaceti základen rozmístěných po území metropole a záchranná služba plánuje otevřít další. Pro pražskou záchranku pracuje 600 zaměstnanců, z nichž čtyři pětiny tvoří zdravotníci – záchranáři, operátoři, lékaři a řidiči. U nejzávažnějších typů událostí je průměrný čas příjezdu záchranné služby do osmi minut. I to je podle zástupců ZZS HMP světový unikát.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here