Maltézští rytíři rozšíří služby osobní asistence

0
1019
osobni_asistence
Asistentka MP Jana Juskaničová s klientkou v Jeseníku. / Foto: Maltézská pomoc

Řád Maltézských rytířů plánuje rozšíření služeb osobní asistence pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Maltézská pomoc již nyní zaměstnává dvě stovky lidí a organizuje kolem 500 dobrovolníků.

Obecně prospěšná společnost Maltézská pomoc [MP] zřízená Českým velkopřevorstvím Suverénního řádu maltézských rytířů aktuálně provozuje 13 sociálních center po celé České republice. Patří tak k největším poskytovatelům osobní asistence pro seniory a osoby se zdravotním postižením v zemi.

„Pomoc dobrovolníků, kteří nám a našim klientům věnují zcela nezištně část svého volného času je naprosto nedocenitelná a rád bych jim touto cestou poděkoval,“ říká ředitel Maltézské pomoci Jiří Juda.

Obavy lidí o soběstačnost a dostupnou péči sílí

Upozorňuje, že jen loni odpracovali dobrovolníci MP přes jedenáct tisíc hodin. Organizace přitom plánuje počet hodin několikanásobně navýšit. Společnost, která v Česku působí přes dvacet let, nabízí pomoc seniorům a pořádá i programy pro rodiny, mládež, nemocné, osoby s hendikepem a znevýhodněné děti. Pomáhá vězňům, pečujícím o příbuzné, lidem zasaženým živelními katastrofami a lidem bez domova.

Pomoc potřebným, to je heslo MP

Maltézskou pomoc založil v červnu 2002 v Praze Suverénní řád Maltézských rytířů, aby plnila řádové heslo „pomoci potřebným“. Na začátku v ní pracovalo jen sedm lidí a několik dobrovolníků.

„Maltézská pomoc vznikla těsně před ničivými povodněmi v roce 2002, na které velmi rychle reagovala a poskytla jejich obětem materiální podporu a pomoc při odklízení následků,“ vzpomíná Juda.

Pan kardinál Vlk nám řekl, sestry, dělejte, co můžete

Až do roku 2009 byla její hlavní činností dobrovolnická pomoc, jež se zapojovala nejen při humanitárních katastrofách, ale také v sociální aktivizaci seniorů a dětí, doprovázením vozíčkářů a zajišťováním zdravotního dozoru na kulturních a církevních akcích. Od vzniku obecně prospěšné společnosti v roce 2002 využilo službu Maltézské pomoci přes deset tisíc lidí. Zkušenosti s koordinací dobrovolníků dnes společnost sdílí prostřednictvím workshopů také s kolegy z jiných organizací.

Osobní asistence hraje prim ve službách MP

K hlavním pilířům Maltézské pomoci patří služby osobní asistence pro seniory a osoby se zdravotním postižením.

„Vrátili mi smysl života, který jsem ztratila, když jsem nevěděla, kudy kam. Naučili mne komunikovat s druhými lidmi a postarat se sama o sebe. Naučili mne, že život je dar, který se žije ve dnech,“ popisuje osobní zkušenost s dobrovolníky Maltézské pomoci téměř devadesátiletá paní Drahomíra.

Smrt není prohra, říká sekretář ČBK Stanislav Přibyl

Klienti organizaci hradí pouze malou část nákladů, větší část získává z dotací a darů. V roce 2021 poskytla Maltézská pomoc nejvíce hodin osobní asistence ve své historii, a to téměř 120 tisíc pro 525 klientů.

„Díky pomoci našich asistentů a asistentek seniorům a tělesně postiženým, mohou klienti zůstat v domácím prostředí. Nejsou nuceni odejít do domovů pro seniory či jiných ústavů,“ popisuje vedoucí služby osobní asistence v Praze Jiřina Horáková.

Diakonie ČCE nabízí pomoc pečujícím lidem

Řád maltézských rytířů vznikl v jedenáctém století na území křesťanského Jeruzalémského království ve Svaté zemi. A to jako Řád rytířů špitálu svatého Jana v Jeruzalémě. Znám byl jako Řád johanitů či hospitalitů. V době působení na ostrově Rhodos vešel řád ve známost jako „rhodští rytíři“. Označení „maltézští rytíři“ získali jeho členové až po přesídlení centra na ostrov Malta. Tento název řádu zůstal dodnes.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here